Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 05.02.2006
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Autorul articolului: Eva Galambos
Titlul articolului: Presedintele Basescu se opune statutului minoritatilor nationale in forma acceptata de guvern
Acces online: https://www.gandul.info/news/presedintele-basescu-opune-statutului-minoritatilor-nationale-fo-258949

Kinga Gál a afirmat ca, in timpul vizitei, a putut avea o imagine foarte clara a punctului de vedere romanesc privind aceasta chestiune. In delegatia Partidului Popular European (PPE) care a efectuat saptamana trecuta o vizita in tara noastra s-a aflat si Kinga Gál, (Ungaria), deputata FIDESZ, una dintre sustinatoarele extrem de vocale, in cadrul Consiliului Europei, ale rezolvarii problemei minoritatilor din Romania . Intr-o declaratie data agentiei ungare MTI, dupa convorbirile pe care membrii delegatiei le-au avut cu presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu, el a subliniat ca "problemele minoritatii maghiare trebuie luate in considerare in modul cel mai serios, ele trebuie ridicate mai deschis si mai curajos si incluse in raportul de tara". In acest sens, ar fi necesara actiunea parlamentarilor europeni. Potrivit deputatei, in procesul de monitorizare, guvernul roman trebuie sa fie constient de acest lucru pentru a face pasi concreti in solutionarea lor. Ea a mentionat si faptul ca problema minoritatii nu mai conditioneaza aderarea Romaniei la Uniunea Europeana - standardele privind drepturile minoritatilor sunt mai ridicate in Romania decat in majoritatea tarilor UE - "dar nu este indiferent cum va fi prezentata ea la Bruxelles si la Bucuresti".

Kinga Gál a afirmat ca, in timpul vizitei, a putut avea o imagine foarte clara a punctului de vedere romanesc privind aceasta chestiune. Presedintele Traian Basescu i-a declarat cu onestitate ca se opune proiectului legii minoritatilor in forma acceptata de guvern. Observatiile lui  privesc in primul rand esenta autonomiei culturale. Seful statului considera inacceptabila si ideea universitatii maghiare de stat de la Cluj. Potrivit lui Basescu, institutia trebuie sa-si pastreze caracterul de "universitate multiculturala". Daca maghiarii doresc invatamant superior in limba maghiara, o pot avea sub forma unei universitati particulare, a afirmat presedintele, care a pus sub semnul intrebarii si dreptul de  separare a scolilor maghiare.